‎י״א בניסן ה׳תשפ״ד‎

19 אפריל 2024

מחירי הדירות עלו ב 15%

פורטל הבית הפיננסי | 09.11.2010
ביום ראשון פרסם השמאי הממשלתי את "סקירת מחירי דירות ברבעון השלישי של שנת 2010". מחירי הדירות ברבעון השלישי הושפעו בעיקר מ : 1. עליית ריבית בנק ישראל. 2. מגבלות קבלת המשכנתא בהנהגת רוני חזקיהו 3. שיפור במדדים הכלכליים 4. קיטון בשיעור האבטלה 5. המשך צמיחה אשר מביע עימו גידול בביקוש לדירות.

יש לציין שנתוני ניתוח עסקאות נעשו לגבי דירות ארבע חדרים בלבד. מאחר ונמצא כי דירות בנות ארבעה חדרים בבניה רוויה הן המוצר השכיח ביותר בשוק הדירות העירוני הכללי, שלגביו קיימת שונות נמוכה יחסית, וסקירת מאות עסקאות בכל עיר מאפשרת זיהוי מספק של ההשתנות במחיר. לפיכך, דירות אלה נבחרו לשמש כאינדיקטור לרמת ההשתנות הכללית בשוק הדירות.

בסך הכול, לאחר ניפוי וטיוב נותרו במדגם לרבעונים Q3/10,Q2/10 כ- 4,650 עסקאות לניתוח ב – 16 ערים גדולות, שאינן מייצגות בהכרח את כלל הישובים במדינה. ניתוח נתוני העסקאות כלל בין היתר:

בדיקת מחיר ממוצע בישובים הנבחרים ובדיקת ההשתנות ברבעון השני של שנת 2010 ביחס לרבעון הקודם. בדיקת שיעור סטיית התקן ביחס לשווי הממוצע בכל ישוב (נתון זה מעיד על רמת השונות/הטרוגניות של דירות בתוך הישוב עצמו).בדיקות נוספות של מאפייני הדירות בכל ישוב (כגון גיל ממוצע של המבנים).

תוצאות הסקירה מצביעות על המשך עליה שקלית נומינלית במחירי הדירות בערים שנסקרו ועל יציבות מחירים בערים האחרות, ברבעון השלישי של שנת 2010 בהשוואה לרבעון שקדם לו.

להלן טבלת ריכוז של המחיר הממוצע לדירות בנות ארבעה חדרים ומגמות ההשתנות ברבעון השני לפי ערים:

מלבד המגמות של השתנות המחירים בערים השונות נצפתה רמת שונות מחירים אופיינית בכל עיר שמבטאת את ההבדלים הקיימים ברמות הביקוש באזורים השונים שבעיר ואת רמת ההבדלים במאפיינים הסוציואקונומיים והפיזיים בין הדירות בעיר.

לעניין זה בולט במיוחד נתון השונות של מחירי הדירות בתל אביב, ירושלים וחיפה, שבהן רמת שונות גבוהה, אשר מצביעה על הפער, שבין אזורי יוקרה לבין אזורים נחותים באותה העיר. שונות נמוכה יחסית נצפתה בערים מודיעין ורחובות, שנובעת ככל הנראה ממאפיינים הומוגניים יחסית של האוכלוסיה שבערים אלו ומהטרוגניות מועטה יחסית של איכות הבניה.

הסבר למגמות בשינויי המחירים שנצפו:

  1. על מחירי הדירות משפיעים משתנים רבים. רמת ההשפעה של כל אחד מהמשתנים לבדו קשה למדידה ולניתוח. אולם נראה, כי המלאי הנמוך של דירות חדשות בלתי מכורות, של כ – 13,850 דירות הוא הגורם המשפיע ביותר ומביא ללחץ מתמשך לעליה במחירי דירות.
  2. מצד הביקוש, לעומת זאת, קיימים משתנים רבים בעלי השפעות מנוגדות: ציפיות להמשך צמיחה, ציפיות לעליה בשער הריבית הריאלי וצפיות לנקיטת צעדים ממשלתיים להורדת מחירי הדירות. נראה כי השפעתם של גורמים אלה יחד חלשה ביחס להשפעת נתון ההיצע.
  3. קיימים משתנים נוספים שהשפעתם מועטה יחסית, כגון: התנודתיות בשער החליפין של השקל מול הדולר האמריקאי, (השפעת משתנה זה חלשה לנוכח מגמת ההתרחקות של הציבור מההצמדה של מחירי הדירות לדולר, שינויים בסטנדרט הבניה, ציפיות לאינפלציה (שמגבירה את הרצון להשקיע בנכסים ריאליים) ועוד.

לסיכום :

  1. בערים שבהן נותחו מחירי העסקאות ברבעון השלישי של שנת 2010 בהשוואה לרבעון שלפניו, נצפתה מגמת עליה בשיעור ממוצע נומינלי שקלי של כ- 2.4%. בתקופה זו עלה אינדקס המחירים הכללי ללא דיור בשיעור של כ- 0.7%.
  2. בשנה החולפת, מאז הרבעון השלישי של שנת 2009 ועד לרבעון השלישי של 2010 עלו המחירים שקלית נומינלית בערים שנסקרו בשיעור ממוצע של 15% (בתקופה זו עלה מדד המחירים לצרכן ללא דיור בשיעור של 1%).
  3. תנופת מחירי הדירות איננה תואמת לרמות ההכנסה הקיימות במשק, תנופה זאת מגדירה מחדש את אוכלוסיית רוכשי הדירות ואוכלוסיית לווי משכנתא.

סדנת משכנתאות

מעוניינים להצטרף לסדנה יחודית בתחום המשכנתאות ?

סדנת משכנתאות
מעוניינים להצטרף לסדנה יחודית בתחום המשכנתאות ?
לקבל הכוונה, הדרכה וטיפים לרכישת דירה מפי מומחים מובילים בתחום ? זה הזמן להצטרף אלינו.

מה נלמד בסדנת משכנתא?
1. שלבי המשכנתא.
2. מסלולי המשכנתא, בכל הבנקים.
3. היתרונות והסיכונים בלקיחת משכנתא.
4. איך מקבלים משכנתא במימון גבוהה.
5. כיצד להתמקח עם הבנקים.

איך נרשמים ?
ממלאים את הבקשה למטה ושולחים,הבקשה הינה מאובטחת ואיננה מחייבת. הפרטים שיתקבלו ישמשו אותנו ליצרת קשר עמכם בלבד.

רישום לסדנת משכנתאות

    השם שלך (חובה)

    האימייל שלך: (חובה)

    נושא

    ההודעה שלך

    אהבתם? שתפו…

    לשיחה עם יועץ משכנתא התקשרו עכשיו 072-2118686

    Facebook

    אהבתם? שתפו...Share on facebook
    Facebook
    Share on google
    Google
    Share on twitter
    Twitter
    Share on linkedin
    Linkedin
    מעבר לסרגל הכלים