נכתב ע"י כהן יצחק, כלכלן ראשי ומומחה לפרישה.
תיקון 190 היא תיקון חשוב ביותר המשפיע על אפשרויות החיסכון של אזרחים מבוגרים אשר הגיעו לגיל פרישה. (גבר מגיל 67 ואישה מגיל 62) התיקון מעניק הטבות מס משמעותיות לחוסכים ואף ליורשיהם, ולכן חשוב להכיר אותו: תיקון 190 נכנס לתוקף בתחילת שנת 2012.
לפני שנכנס התיקון לתוקף עמדו בפני הפורשים לגמלאות (גבר מגיל 67 ואישה מגיל 62), שתי אפשרויות כיצד לנהוג בכספי הפיצויים שלהם:
1.למשוך את כספי הפיצויים, ולשלם מס על החלק שאינו פטור ממס.
2.להותיר את כספי הפיצויים (חלקית או במלואם) בקופת גמל אשר תשלם להם בעתיד קצבה (אנונה), ללא אפשרות למשוך את הפיצויים הללו בעתיד באופן נזיל (מסלול הוני- תשלום חד פעמי).
לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 190, יכול החוסך לאחר התחשבנות עם מס הכנסה, להעביר את הכספים שהופרשו לו לפיצויים לקופת גמל חדשה (או פוליסת ביטוח מנהלים) על שמו, אשר תהיה חסומה להפקדות חדשות, ובה יכול להמשיך לצבור רווחים.
לאחר שהופקדו הכספים לפי תיקון 190 ונערכה התחשבנות מול רשויות המס, המעבר של כספי החסכון בין קופות גמל, בין מסלולים שונים בתוך קופת הגמל ואף בין קופת גמל לפוליסת ביטוח מנהלים- פטור ממס לחלוטין.
אם וכאשר ירצו החוסך או החוסכת למשוך את הכספים באופן נזיל (הוני), הם יצטרכו לשלם מס של 15% על הרווח הנומינלי בלבד.
על מנת למשוך את הכספים באופן נזיל, על החוסך או החוסכת שהגיעו לגיל פרישה להראות כי יש להם פנסיה בגובה של לפחות 4,400 ₪ .
אם בעתיד ירצו החוסך או החוסכת למשוך את הכספים כקיצבה (לפי המקדם האקטוארי שיהיה נהוג בזמן המשיכה), הם יכולו למשוך את הכספים בפטור מלא מתשלום מס עד לגובה 49% מ-"הקצבה המזכה".
תיקרת "הקצבה המזכה" לשנת 2019 היא בסך של 8480 ₪, ולכן תקרת הפטור ממס למי שהגיע לגיל פרישה ובוחר כיום למשוך את כספי הפיצויים שלו כקצבה עומדת על כ- 4,155 ₪ בחודש.
אם הקצבה שיקבל החוסך מקופת הגמל גבוהה יותר מתקרת הפטור, הוא ישלם מס רק על החלק שמעל התקרה, לפי מדרגות המס המקובלות (במדרגה הנמוכה ביותר 10%, ובגבוה ביותר- 50%).
בנוסף, יכול החוסך לבצע היוון של הקצבה, תחת ההנחה שהוא הגיע לגיל המתאים ויש ברשותו מקורות הכנסה נוספים מעל להכנסה המינימלית שתיקבע.
החוסך או החוסכת יוכלו להוריש את הסכום הצבור בקופת הגמל או פוליסת ביטוח המנהלים ליורשיהם או לשארים אחרים לפי בחירתם. היורשים או השאירים יוכלו למשוך אותו תחת תשלום מס או להשאיר אותו בקופת הגמל ליום שיגיעו הם לגיל פרישה ולנצל גם הם את הטבות המס הגלומות בתיקון 190.
לסיכום: תיקון 190 הוא מכשיר חשוב לחסכון והשקעה עבור הפורשים לגמלאות אשר יש להם הכנסה נוספת.
בתיקון 190 גלומה הטבת מס מאוד משמעותית אך היא אינה פשוטה ואף לוקחת בחשבון כספי פיצויים שמשכתם בעבר הרחוק. לכן, חשוב להתייעץ עם יועץ-מס או סוכן פנסיוני מורשה כאשר הגעתם לגיל פרישה, ולבדוק כיצד תוכלו לנצל את הטבות המס באופן הטוב ביותר.
שימו לב, להחלטה זו משמעות כלכלית ופיננסית מהותית וחשובה על הפרישה שלכם.