‎י״ט בניסן ה׳תשפ״ד‎

26 אפריל 2024

EFSF – מנגנון היציבות הפיננסי לאיחוד האירו

EFSF – מנגנון היציבות הפיננסי לאיחוד האירו

בחודש אפריל של שנת 2010, התגבר חשש המשקיעים מפני חדלות פירעון של מספר מדינות באיחוד האירו (לימים, אלו נקראו מדינות ה-PIIGS) עקב הגירעונות הגדולים עימן התנהלו

רון אייכל | 04.10.2011
תגיות : שוק ההוןסקירת שוקהבנקים המרכזייםרון אייכל.

 

עיקרי הדברים:

  • מנגנון ה-EFSFהושק בחודש מאי 2010. לאחרונה, הוא הורחב.
  • גם הגדלת חבילת הסיוע, שהיא לכשעצמה חיובית, לא יכולה להאפיל על ההתבטאויות המציגות חוסר רצון לחלץ מדינות חברות ולבצע מהלכים לא שמרנים.
  • בהתאם השווקים נמצאים במגמה שלילית.
  • הבנק המרכזי האירופי לא יכול לפעול לבדו להשבת האמון. אם הפוליטיקאים לא יעשו את מה שהם אמורים לעשות – להנהיג – שני צעדים חשובים, הרחבה כמותית ואף יותר חשוב רכישת נכסים "רעילים", לא יפתרו את בעיה,
  • בידי הפוליטיקאים האירופים המפתח להשבת אמון המשקיעים בשווקים. אלו יפגשו בחודש הקרוב.
  • נקווה לבשורות טובות.

 %d7%9e%d7%90%d7%96%d7%a0%d7%99-%d7%94%d7%91%d7%a0%d7%a7%d7%99%d7%9d-%d7%94%d7%9e%d7%a8%d7%9b%d7%96%d7%99%d7%99%d7%9d

 

 

מספר מילים על מנגנון ה-EFSF

בחודש אפריל של שנת 2010, התגבר חשש המשקיעים מפני חדלות פירעון של מספר מדינות באיחוד האירו (לימים, אלו נקראו מדינות ה-PIIGS) עקב הגירעונות הגדולים עימן התנהלו. הסיבה המרכזית לגירעונות הייתה המשבר הפיננסי בארה"ב. זה, הביא למיתון עולמי ולירידה מהירה מאוד בהכנסות המדינות ממסים, כאשר מנגד, אף עלו ההוצאות, עקב תשלומי דמי אבטלה גדלים לאזרחים במדינות הנמצאות במשבר.
בכדי לייצב את המערכת, הוקמה חבילת סיוע על ידי מדינות האיחוד בהיקף של 750 מיליארד אירו. כחלק מתכנית זו, הוקם מנגנון יציבות פיננסית באיחוד האירו, ה-EFSF (European Financial Stability Facility). ה-EFSF הוא חברה הרשומה בלוקסמבורג בבעלות מלאה של מדינות איחוד האירו, והוא פועל בצמוד ליחידה לניהול החוב הגרמנית, ולבנק ההשקעות האירופי (EIB).

 

מטרתו של ה-EFSF היא לספק הלוואות למדינות האירופאיות הזקוקות לסיוע. גיוס הכספים נעשה על ידי הנפקת איגרות חוב. איגרות החוב של ה-EFSF דורגו ברמה הגבוה ביותר על ידי שלושת סוכנויות הדירוג הראשיות ('AAA'), והוא מגובה על ידי כל מדינות איחוד האירו (למעט אסטוניה שהצטרפה לאחרונה). כך, שבאפשרותה של חברת ה-EFSF להנפיק חוב בריבית נמוכה, ולהלוות אותו בריבית גבוהה יותר, למדינות הזקוקות לכך כמו יוון או פורטוגל. איגרות החוב של מדינות אלה, נסחרות כיום בתשואות דו ספרתיותכך שגם להם עדיף ללוות דרך מנגנון ה-EFSF מאשר לצאת לשוק החופשי.

 

כאמור, היקף הכספים שינהל ה-EFSF יהיה עד 440 מיליארד אירו, כאשר המנגנון יהיה מגובה במדינות האיחוד האירופי (טבלה משמאל).

 

יש לציין כי ה-EFSF הוא לא מנגנון של הרחבה כמותית אלא בתכנית חילוץ, שנועדה להוזיל את עלויות גיוס החוב של המדינות המתקשות. כלומר, לא ידפיסו כסף, אלא ישתמשו בדירוג הגבוה בכדי לגייס כסף.

 

אפרופו הרחבה כמותית. הבנק המרכזי האירופי ביצע אחת משמעותית בתחילת המשבר הפיננסי (בשלהי 2008). לאחר מכן, לא ביצע הרחבה כמותית משמעותית, עד לאחרונה. זאת,  להבדיל מהאמריקאי, הנמצא בהרחבות כמותיות מאז המשבר האחרון.

 

נראה כי הקמת מנגנון זה הינה הצהרת כוונות לגבי מדיניות איחוד האירו לגבי אי הוצאת אחת המדינות מהאיחוד.  בפועל, ממשלות גרמניה וצרפת, קובעי המדיניות הראשיים באיחוד האירו, בחרו להגדיל את החשיפה של מדינותיהן  לחובות של מדינות כמו יוון, פורטוגל ואירלנד, דרך מנגנון זה. כעת, נוספה להם סיבה נוספת לתמוך בכלכלות החלשות ולנסות למנוע מהם להגיע לחדלות פירעון.

 

בניגוד למדיניות של הממשלות באיחוד האירופי, במסמך שפרסם לאחרונה ה-BIS (הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים) החושף נתונים על פיזור השקעות של הבנקים המסחריים האירופאים למדינות האירופיות הנמצאות בעין הסערה – נמצא כי הבנקים המסחריים בגרמניה וצרפת צמצמו את אחזקותיהם בחוב יווני.

 

בהקשר זה, היום בבוקר דיווחו בעיתונות על כך שהממשלה היוונית אישרה צמצום של 8.8 מיליארד אירו בכדי להעמיד את הגרעון בשנת 2012 ברמה של 6.8%, וזאת, בניגוד להסכם עם האיחוד האירופאי, קרן המטבע והבנק המרכזי האירופי (הטרוייקה) להם הבטיחו היוונים כי יביאו את הגרעון לרמה של 6.5%. בנוסף, סגן נגיד הבנק המרכזי באירופה, קריסטין נוייר, טען כי הוא מודאג מהחשיפה של הבנקים הצרפתים לחוב בעייתי של מדינות כמו יוון, ספרד ואירלנד.

 

הבעיה המרכזית של הכלכלה האירופית היא חוסר האחידות בדעות כיצד יש להתמודד עם המשבר. התוצאה המיידית היא כפולה. ראשית, אין ראש חץ פוליטי אירופי המתווה את הכיוון ושנית, המדיניות המוניטרית כמעט משותקת. זו אינה מפעילה צעדים לא שגרתיים בכדי להתמודד עם המשבר.

 

חשוב לציין, כי כל עוד לא יהיה ברור למשקיעים הגלובליים שמנהיגי האיחוד מדברים בשפה אחידה. האמון לא יוכל להשתקם. יתר על כן, כל מהלך של הבנק המרכזי האירופי, הן בדמות אספקת נזילות (מבצעת הלכה למעשה) ואף הרחבה כמותית (לא מתבצע מאז 2008) הוא נדון לכישלון. המדיניות המוניטרית יכולה להיות מהלך משלים לנחישות הפוליטית היא לא יכולה לעמוד לבדה.

 

אגב, גם הרחבה כמותית לא תפתור את הבעיה. כרגע קיים חוסר אמון משמעותי בקרב הבנקים המסחריים. אי לכך, לדעתנו, על ה-ECB להתחיל ולרכוש נכסים בעיתיים, "רעילים" – איגרות חוב של מדינות ואולי של בנקים. כך, הוא ינקה את מאזני הבנקים המסחריים וישיב להם את חוסנם. ה-Fed והאוצר האמריקאי עשו זאת בשלהי 2008 ובראשית 2009 ובכך השיבו את האמון במערכת הבנקאות המסחרית.

 

לפיכך, כולנו תקווה שבמהלך הפגישות בחודש הקרוב יגיעו מנהיגי האיחוד להסכמה לגבי הצעדים המיידיים הנדרשים ויש הרבה כאלו.

 

לוח אירועים לחודש אוקטובר באיחוד האירו:

 

תאריךאירוע
4/10פגישה של שרי האוצר באיחוד האירופי
13/04פגישה מיוחדת של ה-Eurogroup בנוגע להמשך הסיוע ליוון
14-15/10פגישת ה-G20
17-18/10פגישה של ראשי איחוד האירו, בנוגע לטיפול במשבר החובות

 

 

מסמך זה הוכן על-ידי מיטב בית השקעות בע"מ ו/או על-ידי אחת או יותר מהחברות שבשליטתה. מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ועל כל אדם להתייעץ עם יועץ ו/או משווק השקעות בכל הנוגע לביצוע פעולה במוצרים פיננסיים ועם יועץ פנסיוני ו/או סוכן שיווק פנסיוני בכל הנוגע להצטרפות או עזיבת מוצרים פנסיוניים. כמו כן, מסמך זה אינו מהווה הצעה או המלצה לרכישת או מכירת מוצר פיננסי, לרבות קרן השתלמות, אופציות, יחידות השתתפות בקרן נאמנות או כל נייר ערך או מוצר פיננסי אחר, ואינו מהווה הצעה להצטרפות או עזיבת מוצר פנסיוני, לרבות קופת גמל, קרן השתלמות, קרן פנסיה או תכנית ביטוח. רכישת מוצר פיננסי בגינו נדרש פרסום תשקיף ודיווחים מיידיים, לרבות יחידות בקרנות נאמנות, תעשה על פי התשקיף והדיווחים המיידיים שבתוקף. כמו כן, מיטב בית השקעות בע"מ, וכן חברות שבשליטתה עוסקות, בין היתר, בניהול תיקי לקוחות, ניהול קרנות נאמנות, ניהול קופות גמל, ניהול קרנות השתלמות, ניהול קרנות פנסיה וחיתום, ועשוי להיות למי מהן עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמן ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. האמור במסמך זה נאסף ו/או מתבסס על מידע ממקורות שונים ולא בוצעה על-ידי מיטב בית השקעות ו/או כל חברה שבשליטתה בדיקה עצמאית של המידע האמור. האמור במסמך זה כולל הערכות, אומדנים ו/או תחזיות. מיטב בית השקעות בע"מ וכן כל חברה בשליטתה אינן אחריות לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ועקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו. אין בתשואות העבר של המוצרים הפיננסיים כדי להעיד על תשואותיהם בעתיד. כל הזכויות, לרבות זכויות הקניין הרוחני, במסמך זה ובתוכנו, שייכות למיטב בית השקעות בע"מ ו/או לאחת או יותר מהחברות אשר בשליטתה, ואין לעשות בו כל שימוש שהוא, לרבות להפיצו ולהעתיקו, ללא קבלת אישורן מראש ובכתב.

אהבתם? שתפו…

לשיחה עם יועץ משכנתא התקשרו עכשיו 072-2118686

Facebook

אהבתם? שתפו...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
מעבר לסרגל הכלים